Изтекли домейни: всичко, което трябва да знаете

Всичко за изтеклите домейни

Ако стартирате бизнес в интернет или планирате да прехвърлите уебсайта си към нов домейн, може да се възползвате от възможността да закупите изтекъл домейн. Ако той е подходящ за вашия бизнес, този сайт „втора ръка“ може да се окаже изгодна сделка.

Въпреки това, преди да пристъпите към закупуване на домейн с изтекъл срок на регистрация, има редица неща, които трябва да вземете предвид.

Какво е изтекъл домейн?

Име на домейн с изтекъл срок на регистрация е име на домейн, което преди е сочело към IP адрес, но вече не сочи към него. В интернет уебсайтовете се хостват като IP адреси, а не като имена на домейни, което означава, че всеки уеб сървър се нуждае от сървър на системата за имена на домейни (DNS), който да преобразува имената на домейни в IP адреси.

Ако търсите изтекъл домейн, DNS няма да може да осъществи връзка с IP адрес и тя няма да доведе до никъде. За щастие, след изтичане на срока на валидност на даден домейн той не е изключен от играта завинаги. Такива домейни могат да се използват повторно, за да се насочат към нов IP адрес и да се създаде нов уебсайт.

Как се купуват изтекли домейни?

Нека да започнем с малко предистория и да разгледаме ключовите играчи в бизнеса със собствеността на домейни:

 • Регистър е името на организацията, която отговаря за поддържането на регистъра на имената на домейни за даден домейн от най-високо ниво (TLD) като .com или .org.
 • Регистрар е организация, която е упълномощена да регистрира имена на домейни.
 • Препродавач е лице или компания, която продава имена на домейни от името на регистратора.
 • Регистрант е лице или дружество, което купува и „притежава“ име на домейн. Технически погледнато, нито едно име на домейн не е „собственост“, а е наето на лизинг.

Повече за това само след минута, а по-подробно обяснение на това „Какво е регистрар?“ – прочетете тук.

Може ли изтекъл домейн да бъде купен?

Ами да. След като името на домейн е регистрирано, то не е собственост, а е „наето“ за определен период от време (обикновено от 1 до 10 години). В повечето случаи дадено лице или компания настройва домейните си за автоматично подновяване при своя регистрар, за да не се притеснява за подновяванията.

Ако името на домейна не бъде подновено, то може да бъде „наето“ от друго лице. Процесът на закупуване на изтекъл домейн е малко по-различен от този на закупуване на търговска марка или регистриране на собствена идея за нов домейн. Преди да се впуснете в придобиването на изтекъл домейн, хубаво е да знаете и как се трансферират домейни, за да не се окаже в последствие, че сте купили нещо, което не можете да притежавате.

Има няколко начина за придобиване на изтекъл домейн, в зависимост от вида на името на домейн с изтекъл срок на регистрация:

 • Ако датата на изтичане на домейна е минала преди 1-30 дни, той е в рамките на така наречения гратисен период. Това означава, че може да бъде възстановено от последния регистрант на домейна, но срещу по-висока такса, отколкото ако домейнът е бил подновен навреме.
 • Ако предишният регистрант не успее да поднови домейна си след 30 дни, той губи собствеността си върху домейна. Всеки, който е регистрирал интерес към закупуване на името на домейна, ще бъде информиран, когато то бъде обявено за продажба, и ще бъде поканен да направи покупка.
 • Ако няма подадени предварителни поръчки (backorders) за домейна или лицето, или има повече от 1 backorder, той обикновено влиза в търг и се продава на този, който предложи най-висока цена. Често се случва да ставаме свидетели на продажби на домейни с рекордни цени. Периодът на търга обикновено трае 7 дни.
 • Всеки домейн, който не е продаден по време на периода на търга, се нарича закрито име на домейн, което означава, че то се вписва обратно в регистъра. Препродавачите са нещо като посредници, които могат да държат имена на домейни от Регистъра и да прехвърлят собствеността върху домейна на всяко лице или фирма, които го купуват.
 • Изтрито име на домейн, в контекста на изтеклите домейни, е име, което е изхвърлено от Регистъра – за него не съществува запис. Стига вие да сте първият, който го е открил, изтритият домейн може да бъде регистриран по същия начин, както всяко друго нерегистрирано име на домейн.

Въпреки това, за „изтритите“ имена на домейни има значителна конкуренция, което означава, че най-ефективният метод за придобиване на име на домейн е чрез посредник. Шансовете някой качествен домейн да бъде оставен свободен за регистрация за повече от минута са минимални. Но ще разгледаме подробно кои са най-добрите препродавачи на изтекли домейни в някой от следващите ни постове.

Трябва ли да купя изтекъл домейн?

Това, че можете да купите домейн с изтекъл срок на регистрация, не означава непременно, че трябва да го направите. Ако сте прочели някои от статиите в нашият блог за домейни, вече знаете, че това, че името на домейна е изтекло, не означава, че то е чисто. Всъщност миналото на домейна може да навреди на класирането ви в търсачките.

Изтеклите домейни могат да увеличат процента на отпадане (bounce rate)

В зависимост от ефективността на маркетинговите усилия на лицето или фирмата, които преди това са притежавали домейна, може да се окаже, че сайтът ви привлича нежелан и нерелевантен трафик.

Да кажем например, че при избора на домейн сте се спрели на izvozvane.com. Ако сте фирма за извозване на отпадъци, вероятно ще търсите изпълнители или собственици на жилища, които търсят решения за разчистване на отпадъци. Ще съсредоточите маркетинга си върху B2B каналите и може би ще изградите връзки към и от сайтове за разчистване на домове или строителни сайтове, за да помогнете на клиентите и Google да научат за какво става дума във вашия бизнес.

Ако предишният собственик на домейна izvozvane.com е бил незнайно защо онлайн търговец на въжета за скачане, неговите предишни маркетингови стратегии и усилия за изграждане на линкове, също имат шанс да изпратят органичен трафик във вашата посока – само че не този вид клиенти, които искате. Ако тези клиенти достигнат до вашия сайт и открият, че той не е това, което са търсили, те бързо ще напуснат сайта ви и ще потърсят информация другаде. Това поведение може да бъде пагубно за класирането при търсене и видимостта на сайта ви, което може да отнеме много време и усилия, за да се възстанови.

Някои изтекли домейни могат да „спечелят“ наказание

Една от дългосрочните цели на фирмите, които купуват домейни с изтекъл срок на валидност, е да изградят високо ниво на авторитет на домейна. Авторитетът на домейна до голяма степен се определя от показателите на връзките към него – събирателен термин, отнасящ се до критериите за класиране на резултатите от търсенето

Счита се, че домейн, който вече има много входящи линкове от други сайтове, има висок авторитет на домейна, тъй като всяка връзка се счита за потвърждение от един уебсайт към друг. Това, разбира се не го прави автоматично премиум домейн, но колкото повече са качествените потвърждения, толкова по-авторитетен, релевантен и надежден ще стане вашият уебсайт в очите на търсачките и толкова по-високо ще се класира.

Търсачките като Google имат усъвършенствани начини за определяне на стойността на входящите връзки към вашия сайт, те включват фактори за класиране по релевантност: връзките, които се определят като релевантни, са тези, които преминават между домейни и съдържание, които обхващат сходни теми.

Нека използваме предишния пример. Ако всички предишни връзки към новия ви домейн са били преди това в контекста на закупуване на въжета за скачане, това до голяма степен е без значение за вашия бизнес за извозване на отпадъци.

Нещо повече, ако домейнът е бил наказан в миналото за спам практики за изграждане на връзки, новият ви сайт може да наследи и това от домейна.

Как да проверите изтекъл домейн

Когато домейнът е изтекъл, след него винаги остават следи, които ви позволяват да проверите историята му. Ако обмисляте да закупите домейн с изтекъл срок на валидност, има няколко основни неща, които е задъжително да проверите, за да знаете с какво се захващате:

 • Проверете дали домейнът няма лоша история или репутация. Обикновено търсене в Google може и да се окаже достатъчно, но все проверете с какъв сайт е бил свързан домейнът преди това, като използвате Wayback Machine.
 • Сайт за проверка на домейни като https://completedns.com/dns-history/ също може да ви даде подробна информация за IP адресите, които преди са били свързани с даден домейн, както и колко пъти е изтичал той.
 • Проверете обратните им връзки, като използвате инструменти като Ahrefs, Majestic и Semrush, за да изготвите отчет за обратните връзки към домейна, който планирате да купите. Профилът пълен ли е само със спам, какви анкър текстове са използвани? Също така проверете дали има други домейни, които са пренасочени към домейна с 301 редирект.

Изключително важно е да извършвате тези проверки, за да ви помогнат да избегнете някоя от многото често срещани грешки и да разберете дали даден домейн е бил свързан с лоши практики и измами с домейни в миналото. Спам съдържанието, съмнителните обратни връзки, зловредните програми и зловредните кодове уронват авторитета на домейна, който трудно и невинаги своевременно се възстановява в света на интернет.

You Might Also Like