Видове домейни и техните особености

Различни видове домейни

След като в предния пост дадохме достатъчно подробно обяснение за това какво представляват домейните, за какви грешки да внимавате при купуването на домейн и как реално работят, нека се запознаем с различните видове домейни, които можете (и не можете) да регистрирате.

Когато повечето хора си мислят за уебсайт, те обикновено се сещат за стандартния „.com“ домейн. Въпреки че това е най-разпространеното разширение, съществуват множество различни видове домейн разширения.

Всъщност има пет различни вида домейни, които са на ваше разположение. Някои от тях няма да са достъпни за вас, освен ако не управлявате определен вид уебсайт, но ще се спрем на това малко по-подробно след малко.

Домейни от първо ниво (TLD)

URL адресът на всеки уебсайт може да бъде разделен на различни части. Домейните от най-високо ниво (TLD), понякога наричани разширения на имената на домейни, са частта, която идва веднага след вашето основно име на домейн (например .com в www.google.com).

Съществуват обаче и много други TLD, освен .com. Можете да избирате от десетки варианти, като например .net, .blog или .io (който първоначално е бил код на държава, но след това е бил възприет от технологичната общност).

Вероятно сте свикнали да виждате .com, .net и няколко други основни TLD. С разрастването на интернет обаче се увеличава и необходимостта от уникални домейни. Ето защо ICANN започна да въвежда нови възможности, за да улесни избора на домейн за вашия сайт, който не е зает.

Това означава, че домейните вече не са обвързани и с латиница. Например, някои домейни използват китайски йероглифи, арабски и дори кирилица. Други домейни са специфични за дадена ниша, като например .biz за бизнес уебсайтове.

Заслужава да се отбележи също така, че някои домейни от най-високо ниво са ограничени за ползване, както ще разгледаме в следващите раздели. Например, само правителствени уебсайтове могат да използват .gov. Повечето от тях обаче са отворени за използване от всички, така че можете да проявите творчество, колкото желаете.

Домейн от първо ниво с код на държавата (ccTLD)

Както споменахме по-рано, всъщност има няколко вида домейни от най-висок ранг. Например домейните от първо ниво с код на държавата (ccTLD) са ограничени за използване в определени държави.

Да вземем например Ирландия. Нейният ccTLD е .ie и е един от най-безопасните за използване. Други примери са Обединеното кралство (.co.uk), Канада с .ca, САЩ с .us и Европейският съюз с .eu. Всички те могат да бъдат чудесни варианти, ако версията .com на домейна, на който сте се спрели, вече е заета. За да регистрирате някои от споменатите видове домейни обаче, трябва да отговаряте на някои условия, като например:

  • Трябва да сте гражданин на дадената държава
  • Да се постоянно пребиваващ на територията на държавата
  • Трябва да имате бизнес, регистриран в съответната държава
  • Да сте Нейно Височество кралицата
  • И още няколко изисквания…
Някои изисквания за регистрация на специфичен домейн

Имайте предвид обаче, че ако се стремите към международна аудитория, този вид TLD може да бъде малко ограничаващ. Много бизнеси използват няколко TLD за различни региони, като например BBC, която използва bbc.co.uk за своята местна аудитория и bbc.com за своите международни посетители.

Общ домейн от първо ниво (gTLD)

Следващият вид домейни, които ще разгледаме са т.нар. „дженерик“ или с други думи – общ вид домейни от първо ниво (gTLD). Всъщност вече знаете какво представляват те, дори и никога да не сте чували този термин. Това са старите стабилни домейни, които всички сме свикнали да виждаме, като .com, .edu, .info, .org и .net. Добрата новина при този тип домейни е, че дори и ако не знаете какво е регистрар, няма да срещнете трудности при регистрирането им

Първоначално те бяха противопоставени на ccTLD, тъй като нямаше толкова много възможности за избор на TLD. Сега обаче разполагаме с ново поколение TLD-та, от които можем да избираме (често наричани „нови TLD-та“).

Разгледахме няколко от тези нови домейни, като например .blog и .io, но има още много, много други. Например, ако имате студио за йога, имате вариант да изберете новият домейн .yoga вместо .com. Съществуват и възможности като .tech, .space, .shop и дори .art.

Ето защо, когато избирате какъв вид домейн да регистрирате за вашия бизнес, личен блог или сайт за рецепти, трябва да помислите какво ще работи най-добре за вашата марка и вашата аудитория и да изберете нещо запомнящо се. В края на краищата, когато сте добре подготвени и знаете всичко за домейните, хората ще запомнят вашия уебсайт и ще се връщат отново и отново.

Домейн от второ ниво (SLD)

На този етап разгледахме раздела за TLD на името на домейна на вашия сайт. Какво обаче да кажем за останалата част от URL адреса? Именно тук влизат в действие домейните от второ ниво (SLD).

Нека отново да разгледаме като пример: www.google.com. Както видяхме, .com е TLD. SLD е това, което го предхожда непосредствено, което в този случай е „google“.

SLD е това, което хората ще свързват с вашия уебсайт. Ето защо е особено важно да отделите известно време и да обмислите избора си. Например ще искате да изберете нещо, което има възможност да се използва като търговска марка и дава на посетителите представа за насочеността и стила на вашия сайт. Преди това обаче проверете дали вече няма регистрирана търговска марка с това име, за да избегнете последващи правни проблеми. Подобна проверка може да бъде направена с помощта на този сайт. Дори и да откриете силни изтекли домейни, ако има активна търговска марка, свързана с тях – стойте далеч от регистрирането им.

Обикновено е най-добре да започнете, като първо се спрете на SLD, и след това да започнете да експериментирате с различни TLD. Можете да използвате като инструмент за проверка на домейни (за да видите кои са свободни за регистрация в момента) всеки регистрар за домейни, без дори да имате регистрация и акаунт в него.

Проверка за видове домейни, свободни за регистрация

Както се вижда, възможно е някои домейни да струват доста повече от бюджета, който сте определили за началото на вашия нов уебсайт.

Домейн от трето ниво

Вече разгледахме две от трите основни части в името на домейна. Последната е известна като домейн от трето ниво (да не се бърка с домейна от първо ниво).

Както вече обсъдихме, в рамките на www.google.com TLD е .com, а SLD е google. Остава ни домейнът от трето ниво, или разделът www.

По подразбиране вашият домейн от трето ниво ще бъде www. Това обаче невинаги работи за големи компании, които се нуждаят от повече уеб страници. Затова понякога в името на домейна можете да видите www1 или дори www2 преди SLD.

Премиум домейн

Понякога, когато търсите име на домейн, ще откриете, че желаното от вас име вече е заето. Това означава, че това е премиум домейн – домейн, който принадлежи на някой друг.

Добрата новина е, че не е задължително да се откажете от този домейн. Често хората купуват имена на домейни и не ги използват. Те дори може да са готови да продадат своя премиум домейн, който използват, на правилната цена.

Това се нарича препродажба на домейн или закупуване на домейн, който някой друг вече притежава. По принцип това включва заплащане на малко повече за него, отколкото за домейн, който не е премиум. В някои случаи обаче много популярни домейни се продават на рекордни цени и могат да струват хиляди, стотици хиляди и дори милиони долари.

Такива домейни е възможно да са били закупени, защото са кратки, имат популярен TLD (като .com) или собствениците са очаквали, че някой ще иска да ги купи в бъдеще.

Финални мисли за различните видове домейни

Разбирането на различните видове домейни е първата стъпка към избора на идеалния дом за вашия сайт. За щастие, познаването на няколко основни термина и понятия може бързо да ви насочи по правилния път. Готови ли сте да започнете работа с новото си име на домейн? Независимо дали избирате .blog или .com, с правилно планиране и качествена уеб хостинг компания ще сте на път да имате мечтания уебсайт.

You Might Also Like