Как се прави трансфер на домейн

Трансфер на домейн

Една от най-важните стъпки при създаването на голям уебсайт е изборът на подходящ домейн. Популярните имена на домейни се продават много бързо – така че, след като сте намерили подходящото за вашия сайт, побързайте да го регистрирате, ако е все още свободно, или платете исканата цена, ако собственикът иска да го продаде.

Избирането на самото име обаче не е достатъчно, тъй като трябва да регистрирате домейна си в регистрар на системата за имена на домейни (DNS). В някои случаи регистрарът може да бъде и вашата уеб хостинг услуга, но това не е задължително – можете да изберете да хоствате и регистрирате сайта си при различни доставчици.

Но какво се случва, ако искате да смените регистрара на домейна си? Тук се появява така нареченият трансфер на домейн.

Какво представлява трансферът на домейн?

Трансферът на домейн е процес на прехвърляне на името на домейна от един регистрар в друг. За да имате право на трансфер, трябва да сте били при настоящия си регистрар в продължение на поне 60 дни, тъй като ICANN налага 60-дневно блокиране на смяната на регистранта.

Може да искате да стартирате трансфер на домейн по няколко причини. Може би настоящият ви регистрар внезапно е увеличил цените си или сайтът ви се зарежда по-дълго време. Може би сте намерили по-добра оферта някъде другаде и предпочитате да обедините няколко домейна при един DNS регистрар.

Каквато и да е причината, ние ще се погрижим за вас. Ето го нашето подробно ръководство, стъпка по стъпка за това как да прехвърлите домейн:

Как да прехвърля домейн

 • Актуализирайте информацията си за контакт.
 • Настройте името на домейна за изпращане на имейл.
 • Отключете домейна си.
 • Поискайте код за оторизация.
 • Уверете се, че вашият домейн отговаря на условията за трансфер.
 • Създайте акаунт при новия си регистрар.
 • Въведете кода за оторизация.
 • Оторизирайте трансфера на домейна.
 • Платете за трансфера на домейна.
 • Финализирайте трансфера на домейна.
 • Вземете решение за публичен или частен домейн.
 • Прекратете предишната си услуга.

Актуализирайте информацията си за контакт

Както регистрарът, който напускате, така и новият ви доставчик на DNS регистри ще трябва да се свържат с вас по време на процеса на трансфер. В резултат на това е изключително важно информацията ви за контакт да бъде актуална.

Влезте в контролния панел на настоящия си регистрар и проверете данните за профила си. Уверете се, че името, телефонният ви номер и физическият ви адрес са верни – всяка липсваща информация може да доведе до по-дълго време или до отказ на прехвърлянето.

Настройте името на домейна за изпращане на имейл

Вашият регистрар на домейни често предоставя услуга за електронна поща, обвързана с името на домейна ви – това ви позволява да изпращате имейли до и от адреси като you@yoursite.com и може да помогне за развитието на вашата марка или бизнес.

Но когато се прехвърляте към друг акаунт, тези имейл акаунти обикновено се деактивират, което може да ви остави извън играта. Уверете се, че имате готов резервен имейл адрес, преди да започнете процеса на прехвърляне.

Отключване на вашия домейн

Потърсете опцията „отключване на домейна“ в контролния панел на регистрара. При всеки доставчик тя е различна, но често ще я намерите в раздела „Домейн“ или „Сигурност“ на главния екран на профила.

Домейните са заключени по подразбиране, за да се предотвратят случайни промени или изтриване. Възможно е да можете да отключите домейна си с едно щракване на мишката или да се наложи да поискате ръчно отключване с помощта на съпорта.

След като домейнът ви бъде отключен, можете да започнете с трансфера на своя домейн.

Заявяване на код за оторизация

За да прехвърлите домейна си, ще ви е необходим код за оторизация (наричан още Auth-Code, Auth-Info Code или AuthInfo Code). Този код има за цел да защити домейна ви от трансфер от неупълномощена страна.

Освен това този код служи като мост между стария и новия ви доставчик и трябва да бъде предоставен в рамките на пет дни от заявката ви, обикновено по имейл. Някои регистрари позволяват автоматично генериране на кодове директно от контролните си панели.

Уверете се, че домейнът ви отговаря на условията за трансфер

Според правилата на ICANN, ако сте създали или прехвърлили името си на домейн през последните 60 дни, то не отговаря на условията за трансфер. Направете нужните изчисления преди да преминете към трансфер на домейна, за да сте сигурни, че не си губите времето.

Създайте акаунт при новия си регистрар

След това намерете страницата му за услуги за трансфер и въведете името на домейна, който прехвърляте. „www“ не е задължително – просто въведете името на домейна и неговия суфикс, например .com, .net, .info и т.н.

Въведете кода за оторизация

Въведете кода за оторизация, който е бил предоставен от предишния ви регистрар. Проверете два пъти кода и се уверете, че сте го въвели точно както е предоставен – ако кодът не съвпада, трансферът на домейна ви няма да бъде успешен и може да се наложи да започнете всичко отначало.

Оторизиране на трансфер на домейн

След като въведете кода за оторизация, с вас ще се свържат както старият ви регистрар, така и новият ви доставчик. Ще бъдете помолени да потвърдите данните си за контакт и официално да одобрите трансфера. Уверете се, че данните за контакт, които сте предоставили са верни, и бъдете готови да отговорите на въпроси за причините, поради които напускате настоящата си услуга.

Платете за трансфера на вашия домейн

Сега ще трябва да платите за трансфера на името на домейна, обикновено с кредитна карта или чрез онлайн услуга като PayPal. За някои видове домейни трансферът е безплатен. Възможно е обаче новият ви доставчик да поиска да платите за една година услуга, но е възможно да намерите и промоции, които предлагат първата година безплатно.

Финализиране на трансфера на домейна

След като домейнът бъде освободен от първоначалния ви доставчик, новият ви регистрар ще се нуждае от време, за да конфигурира домейна и сървърите ви. Обикновено това отнема от няколко часа до една седмица. През това време уебсайтът ви трябва да остане достъпен от предишния регистрар.

Вземане на решение за публичен или частен домейн

Някои доставчици ви позволяват да скриете публичната WHOIS информация за вашия уебсайт. При търсене уебсайтът ви ще връща информация за контакт с вашия регистрар, а не вашите лични данни. Това е полезно, ако управлявате бизнес от дома си или не искате да показвате телефонния си номер. Въпреки това частните домейни са по-скъпи от публичните домейни.

Прекратяване на предишна услуга

Не деактивирайте старата си услуга, докато новият ви акаунт не заработи и домейнът ви не бъде напълно трансфериран. След като потвърдите, че всичко работи, анулирайте старата си услуга, за да сте сигурни, че повече няма да бъдете таксувани.

Трансфер на домейн: Често задавани въпроси

Колко време отнема прехвърлянето на домейн?

Процесът на прехвърляне на домейн обикновено отнема от 5 до 7 дни, но може да отнеме повече време, ако информацията ви е неактуална или не могат да потвърдят самоличността ви.

Безплатно ли е прехвърлянето на домейн?

Не, въпреки че таксата и структурата варират. Някои регистрари, като GoDaddy, събират фиксирана такса за самия трансфер. Всички регистрари ще ви начислят такса за регистрация, когато домейнът ви подлежи на подновяване. Някои от тях обединяват двата разхода (такса за подновяване и такса за трансфер).  Имате и възможност да регистрирате име на домейн безплатно.

Не знам кой е моят DNS регистрор. Какво да направя?

Потърсете името си на домейн в инструмента за търсене на ICANN. Под заглавието „REGISTRAR INFORMATION“ (Информация за регистрара) ще откриете името на вашия доставчик на услуги.

Току-що закупих домейн. Защо не мога да го прехвърля към друг регистрор?

Вашият DNS регистрар е поставил името на домейна ви под 60-дневно блокиране за смяна на регистранта. Освен това, ако наскоро сте извършили предишен трансфер, не можете да смените регистрара си през следващите 60 дни.

Как да получа код за оторизация? Къде мога да намеря този код?

Всеки регистрар на DNS е различен, затова намерете конкретните инструкции на вашия регистрар в акаунта си или се свържете със съпорта на вашия доставчик на услуги.

Регистрарът на домейна отказа искането ми за трансфер. Защо? Какво да направя?

Възможно е да няма разминаване между вашата информация и тази на собственика на домейна. Или пък не могат да проверят дали вие сте собственикът. Уверете се, че информацията ви за контакт е актуална, и не забравяйте да изпратите това, което им е необходимо от вас (документ за самоличност, разписка за покупка на домейна и т.н.).
Възможно е собственикът на името на домейна да е изпратил възражение срещу трансфера. Ако не сте собственик на името на домейна, не забравяйте да се свържете с него, за да разрешите проблема. Ако дължите на регистратора на DNS някакви такси от предишни покупки на домейни, той може да е деактивирал домейна ви. Не забравяйте да платите всички дължими суми. Възможно е името на домейна ви все още да е в режим „заключен“ в профила ви. Уверете се, че тази настройка е настроена на „отключен“. Алтернативно, може да сте под 60-дневно заключване за смяна на регистранта, като в този случай ще трябва да изчакате 60 дни, за да извършите трансфера.

Какво да правя, ако срокът на домейна ми е изтекъл? Мога ли все пак да го прехвърля към друг регистратор?

Да. Ако домейнът ви наскоро е изтекъл, все още можете да го прехвърлите към друг регистрар. Ще трябва да го подновите при настоящия си регистрар, след което да инициирате прехвърлянето. Уверете се, че името на домейна не е било изтрито от настоящия ви акаунт и че все още сте в гратисния период за обратно купуване (до шестдесет дни след изтичане на срока). Ако са изминали повече от 60 дни, домейнът ви с изтекъл срок може да бъде предоставен за свободна регистрация.

You Might Also Like