Най-скъпите домейни, продавани някога

Най-скъпите домейни

Днес изглежда напълно естествено да знаете истинската стойност на най-скъпите домейни в интернет. Но спомнете си кога можехте да се сдобиете с един от тези изключително мощни домейни безплатно.

Преди малко повече от 20 години стойността на домейните и на имената на уебсайтовете бяха не толкова значима част от онлайн живота. Новини от света на домейните почти нямаше… Но на 9 август 1995 г. всичко се промени и започна интернет манията. Тогава малкият интернет стартъп Netscape излезе на борсата. До края на първия ден на търговия компанията беше оценена на близо 3 млрд. долара. Последвалата златна треска днес е известна като „дот-ком балон“.

И така, как дот-ком балонът се отрази на цените на домейните? Нека просто кажем, че повече от две десетилетия по-късно имената на домейни все още се смятат за разумна инвестиция. Дори и след като всички „добри“ са отдавна заети.

Ето защо съставихме списък на най-скъпите домейни, за да ви помогнем да разберете какво прави едно име на домейн добро, кои са грешките при избор на домейн, как е станало толкова ценно и други ключови характеристики.

Топ 10 на най-скъпите домейни за всички времена

Business.com – 345 млн. долара

Сумата от 7,5 млн. долара, похарчена за закупуването на business.com през 1999 г., го поставя в списъка на най-големите продажби на имена на домейни в историята. Но по онова време никой не е могъл да си представи, че този домейн ще струва 47 пъти повече за период от само 8 години.

Стойността на business.com рязко нараства, след като Dow Jones и The New York Times се опитват да купят домейна в годините след 1999 г. Накрая, през 2007 г., домейнът е продаден на RH Donnelly за огромната сума от 345 милиона долара. Тази конкретна продажба на име на домейн обаче не донесе много късмет на купувача. Третият по големина печатен и онлайн издател на жълти страници в САЩ обявява фалит само две години след закупуването на домейна.

LasVegas.com – 90 млн. долара

Този домейн е закупен през 2005 г. от VEGAS.com, LLC. Те искат да обединят двата домейна, за да гарантира, че и двете думи за търсене ще насочват онлайн трафика към туристическата агенция от Лас Вегас. Мащабната продажба на стойност 90 млн. долара гарантира, че този домейн винаги ще се помни като една от най-скъпите покупки на уебсайтове.

Предишният притежател на домейна, Stephens Media, се съгласи на договор, който започна с първоначално плащане от 12 млн. долара. Останалата сума за продажбата на този домейн е платима до 2040 г.

CarInsurance.com – 49,7 милиона долара

QuinStreet, компания за маркетинг и онлайн медии от Калифорния, влезе в заглавията на вестниците в края на миналото десетилетие с някои от най-скъпите покупки на имена на домейни в историята. Само за 13 месеца компанията придоби три огромни домейна в света на застраховането, като кулминацията бе покупката на CarInsurance.com на 8 ноември 2010 г.

Този домейн вече беше изключително печеливш потребителски сайт за проучване и пазаруване на автомобилни застрахователни полици. Но това го превърна в перлата в короната на QuinStreet. С тази единствена покупка компанията затвърди мястото си на пазарен лидер в областта на онлайн застраховането в момент, когато пазаруването по интернет беше в разгара си.

Insurance.com – 35,6 милиона долара

Другите покупки на QuinStreet заемат трето и четвърто място в списъка на най-големите продажби на имена на домейни.

Второто от тройката застрахователни домейни, които QuinStreet купи, беше придобито за 35,6 млн. долара през август 2010 г. заедно с всички медийни и технологични активи, които Insurance.com вече притежаваше. Подобно на CarInsurance.com, тази онлайн платформа се считаше за ценна. Тя беше популярна дестинация за сравняване на застрахователни тарифи за автомобили, здравни застраховки, застраховки живот и застраховки за дома.

VacationRentals.com – 35 млн. долара

Туризмът никога не е бил толкова популярен, колкото в съвременната епоха на интернет. С безброй начини за популяризиране, проучване и намиране на най-добрите възможни оферти за задоволяване на нуждите от пътуване. Може би не е изненадващо, че едно от петте най-скъпи имена на домейни за продажба за всички времена е свързано с ваканционни наеми.

За разлика от някои други премиум домейни в този списък, VacationRentals.com е закупен единствено за да се предотврати възможността друг конкурент да го грабне пръв. Беше 2009 г. и Брайън Шарпи, главен изпълнителен директор на HomeAway, успя да се промъкне и да закупи домейна, след като разбра, че конкурентната му компания Expedia планира да направи това. Преди покупката VacationRentals.com вече беше активен сайт и сега представляваше пазар за ваканционни оферти по целия свят.

PrivateJet.com – 30,1 млн. долара

Това е единственият домейн в списъка, който е насочен почти изцяло към най-богатите сред богатите. Той предлага наемане на луксозни чартърни самолети за глобални бизнес полети. Тогава изглежда съвсем уместно, че покупката му през 2012 г. се счита за най-високата чиста продажба на домейн в историята!

Домейнът PrivateJet.com е закупен за 30,1 млн. щатски долара от Nations Luxury Transportation, LLD. Компания, базирана в Атланта, която предлага туристически услуги. Той е закупен от холдинговата компания за интелектуална собственост Don’t Look Media.com с надеждата, че новият уебсайт ще помогне за привличането на клиенти с висока стойност.

Voice.com – 30 млн. долара

Voice.com е най-новата продажба на домейн в списъка, след като изглеждаше, че почти половин десетилетие не е имало разтърсващи придобивания. То беше продадено на Block.one, с което лесно оглави списъка на най-скъпите имена на домейни през 2019 г. Това, което го прави още по-специален, е фактът, че създателят на криптовалутата EOS го купи чрез парична транзакция, улеснена от GoDaddy.

Това вероятно превръща Voice.com в единствената най-скъпа публично обявена покупка на чисто име на домейн за всички времена. Въпреки че всички споменати преди това продавачи на „тежки“ домейни в нашия списък са стрували повече пари, факт е, че всички тези домейни вече са били уеб бизнеси, преди да бъдат продадени. Voice.com обаче не е бил действащ уебсайт преди да бъде купен.

Internet.com – 18 млн. долара

Вече споменахме как през 2009 г. QuinStreet се впусна в трескаво купуване на най-големите застрахователни домейни, които са твърдо в топ пет на всички времена. Но това не е цялата история. Компанията купи и един от най-добрите домейни – Internet.com, за 18 млн. долара в брой. Част от сделката бяха и редица от едни от най-добри домейни, включително InternetNews.com, ServerWatch.com, Webopedia.com, Developer.com и други.

Продавачът беше WebMediaBrands, глобален доставчик на новини и оригинална информация. Те искаха да продават домейни, за да увеличат баланса на компанията и да се съсредоточат върху основните си бизнес идеи.

360.com – 17 млн. долара

Това е единственият URL адрес, базиран на цифри, в нашия списък със скъпи домейни. И един от редките домейни от този вид, които успяха да донесат големите пари. Продажбата е осъществена през 2015 г., когато Джоу Хонги, главен изпълнителен директор на Qihoo, решава да създаде нова марка, която да обедини всички негови продукти и услуги. Смелият ход струва 17 млн. долара.

Самият домейн е продаден от телекомуникационния гигант Vodafone, който някога е създал телефон със същото име. И макар че домейните, базирани на номера, стават все по-малко популярни на Запад, придобиването е чудесен ход за компания, която е ориентирана основно към китайския пазар. Кратките имена и номерата са много по-популярни в Китай, където числата имат културно значение. В този смисъл високата цена на името на домейна е напълно оправдана.

Insure.com – 16 милиона долара

С кой е по-добре да завършим, ако не с QuinStreet? Компанията, която доминира в нашия списък за скъпи домейни с 4 от 10-те най-големи продажби за всички времена в рамките само на 13 месеца. Insure.com е първата им покупка през 2009 г. Продажбата повиши бъдещите стойности на домейните след разрушителната първа година на Голямата рецесия.

Стойността на тази продажба от 16 млн. долара беше десет пъти по-висока от тази, за която беше купен Insure.com при предишната покупка през 2001 г. Insure.com се отличаваше от други големи домейни като insurance.com, като предлагаше нещо повече от платформа за следене на нови застрахователни сделки. Той също така предоставяше статии, цитати и новини, свързани с този сектор от индустрията. Тази полезна информация му помогна да си осигури мястото на един от най-скъпите домейни.

Бъдещето на имената на домейни

Нашият списък с продажби на домейни за много милиони долари има един общ знаменател – абсолютната доминация на TLD .com. Това важи в пълна сила дори и за хилядите всекидневно изтичащи и изтекли домейни.

Dot-com е синоним на интернет и силата на този TLD изглежда нараства. Поради което го определихме като ключов фактор за притежаването на успешен домейн. Но пълната зависимост от TLD .com доведе до скок на цените на имената на домейни.

За да се опита да ограничи зависимостта на света от .com, ICANN опитва различен подход. Чрез различните регистрари те се стремят да облекчат правилата за регистрация на домейни от високо ниво. Това позволява почти всяка дума да се счита за валиден избор за разширение на домейн. А това отворя вратата за хиляди нови TLD. Компаниите биха могли да регистрират домейни като „renta.car“ или „buya.house“. И ако успеят, тези творчески решения имат потенциала да променят разбирането ни за това какво е необходимо, за да се продаде име на домейн на рекордна цена.

Финални думи за най-скъпите домейни

Уеб домейните придобиха стойност и значение заедно с интернет. Те се превърнаха в мощен маркетингов и брандинг инструмент за компаниите, които процъфтяват в информационната ера. Тези прости, единични редове текст имат потенциала да превърнат местните марки в международно признати гиганти.

През последните две десетилетия различните видове домейни бяха в основата на интернет, като домейнът .com се наложи като доминираща сила. Но времената се променят и сферата на имената на домейни е узряла за революция. И така, ще запази ли най-мощният домейн от най-високо ниво в историята своята доминация? Или бъдещият списък с най-скъпите домейни ще изглежда по съвсем различен начин?

Често задавани въпроси

Кои домейни се продават най-добре?

Цените на имената на домейни варират и ограничаването на определена ниша или индустрия, в която се продават най-скъпите домейни, не е лесна задача. Сред имената в списъка на най-скъпите домейни на първо място са застрахователни, туристически, бизнес и може би изненадващо порнографски уебсайтове. Всъщност домейни като porn.com и sex.com са сред имената на уебсайтове с най-висока цена. Домейнът sex.com е продаден за 13 млн. долара, с което се доближава до челната десетка на списъка с най-скъпите домейни на всички времена.

Струват ли си имената на домейни?

Повечето домейни, които се продават, не струват много. Това е простата истина. Но все още има много домейни, които струват или ще струват значителна сума пари. Днес някои от премиум домейните от ниско ниво могат да се продадат за 5 000-20 000 долара, докато добрите кратки домейни и мощните домейни, определящи категория, могат лесно да достигнат милиони долари.

Мога ли да печеля пари от продажба на домейни?

Краткият отговор е „да“. Има немалко милионери, които са натрупали състояние, като са направили умни инвестиции в домейни в точния момент. И така, коя е най-високата цена, плащана някога за име на домейн? Не по-малко от 345 милиона долара. Но за да постигнете такъв успех, трябва или да имате огромен късмет, или да сте много, много търпеливи. Най-добрият начин е да купувате имена на ниска цена и да изчакате, докато стойността им се увеличи, преди да продадете домейните на този, който предложи най-високата цена. Това са дългосрочни инвестиции и правилната покупка може да промени целия ви живот.

Колко струва домейнът на Google?

Най-мощната технологична компания в света и собственик на търсачката, която е синоним на интернет, трябва да притежава домейн на стойност милиарди долари, нали? В действителност вероятно е така, въпреки че на домейна не е определена официална стойност. Само преди няколко години обаче Google.com беше в центъра на една невероятна новина.
Беше септември 2015 г. и Санмай Вед случайно забеляза, че домейнът Google.com е достъпен за закупуване и струва само 12 долара. Той го закупи и го притежаваше цяла минута, преди сделката да бъде анулирана. За откриването на тази грешка в системата на Google компанията предложила на Санмай 6006,13 долара, което е цифровата версия на думата Google. Когато чули, че той възнамерява да дари парите за благотворителност, от Google удвоили наградата.

Как да си купя име на домейн завинаги?

Притежаването на име на домейн завинаги може да бъде сложно. Например, повечето домейни за продажба продават само името, въпреки че уебсайтът трябва да бъде хостван на уеб хостинг платформа. Това означава, че огромното мнозинство от домейните са с продължителност, равна на тази на регистратора на имената на домейни, при когото са хоствани. Тези компании управляват резервирането на имена на интернет домейни и ги хостват на своите платформи. Някои от най-известните примери са GoDaddy.com и Domain.com. Така че, на теория, за да притежавате име на домейн завинаги, ще трябва да закупите както домейна, така и услугите за уеб хостинг, които ще служат като дом за този домейн, докато можете или искате да го поддържате. И кой знае, може би един ден ще се окажете собственик не само на едно от най-скъпите домейни в света, но и на изключително ценна хостинг платформа, която може да продължи да ви носи пари дори след продажбата на домейна.

You Might Also Like