Какво е регистрар на домейни?

Различни компании-регистрари за домейни

Всеки уебсайт, който посещавате онлайн, има име на домейн. Това означава, че всеки собственик на уебсайт е преминал през процес на закупуване или регистриране на домейн. Това е една от първите необходими стъпки, свързани със създаването на нов уебсайт, наред с осигуряването на уеб хостинг и изграждането на сайта. И това е стъпка, която изисква разбиране на това, какво регистрар за домейни

Какво представляват регистрарите?

Регистрарът, понякога наричан DNS регистрар (съкращение от „сървър за имена на домейни“), е компания, която продава домейни и се занимава с тяхното регистриране. Имената на домейни са основният адрес, който даден уебсайт използва в мрежата. Това е нещото, което обикновено започва с www и най-често завършва с .com.

И има специфичен вид процес, който стои зад това как хората заявяват имена на домейни. Съществуват регистри, които управляват различните видове домейни от първо ниво. Регистрите са големи централизирани бази данни с информация за това кои имена са заявени и от кого. Но регистрите не продават директно имената, а делегират тази задача на регистрарите.

Регистрарите трябва да са акредитирани от Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN). След това всеки път, когато продават домейн на клиент, от тях се очаква да го регистрират в съответния регистър. Това се случва след като актуализират записа с вашата информация.  

В по-голямата си част този процес се извършва зад кулисите за собствениците на уебсайтове.

Част от услугата, която предоставя всеки добър регистрар на имена на домейни, е да направи процеса на намиране, закупуване и управление на домейн (или няколко) лесен и интуитивен.

Ако сте любопитни да научите повече, имаме отговори на най-често задаваните въпроси за регистрарите на домейни.

Каква е ролята на регистрарът на домейни?

Регистрарът на имена на домейни се занимава с процеса на актуализиране на регистъра, когато клиентът закупи ново име на домейн.

Като част от тази дейност те следят кои имена на домейни са налични и обикновено предоставят на клиентите интуитивен инструмент за търсене, за да разберат какви възможности имат. Те обработват финансовата транзакция с клиента и предоставят инструментите, необходими за подновяването на домейна във времето.

Не можете да купите домейн завинаги, можете само да го наемете за период до десет години наведнъж. След това можете да го подновявате периодично за избран от вас период.

Повечето регистрари обикновено предоставят възможност за годишно подновяване или многогодишен абонамент. Понякога предлагат отстъпка за предварителна регистрация на името за по-дълъг период от време. Регистрарите на домейни обикновено предоставят потребителски акаунт, в който можете да следите състоянието на регистрацията на домейна си. Също така предлагат и функции като автоматично подновяване или напомняне по имейл за предстоящото изтичане на даден домейн. Ако въпреки всичко, поради непредвидени или независещи от вас ситуации домейнът ви изтече сме подготвили отделен пост за всичко, което трябва да знаете за изтеклите домейни.

Какво е регистрант на домейн?

Това сте вие! Е, ако приемем, че вие, хората, които четете това, планирате да закупите домейн или вече имате такъв.

След като предприемете стъпката за избор на домейн и закупуването му от регистрар, вие ставате регистрант на домейн. И тази „титла“ ще продължи да се прилага, докато поддържате абонамента си за домейна.

В повечето случаи хората по-скоро наричат „регистрант“ собственик на домейн или собственик на уебсайт, след като сайтът му е създаден.

Какво е регистър на домейни?

Регистърът на домейни е база данни, която съдържа цялата информация за конкретен домейн от първо ниво (TLD). Понякога терминът се използва и за обозначаване на организацията, която управлява базата данни, както и на самата база данни.  

Регистрите на домейни поддържат отношения с регистрарите, които им подават заявки за регистрация на имена на домейни и актуализации на записи от името на клиентите. Един от най-добрите примери за регистър на домейни е Verisign, който управлява базите данни за няколко от най-разпространените TLD-та, включително .com, .net, .gov и .edu.

Какво e частна (private) регистрация на домейн?

Частна регистрация на домейн

Част от процеса на регистрация на домейн включва предоставяне на информация за регистранта в базата данни на собствениците на домейни. В допълнение към регистрите на домейни директорията WHOIS проследява информация за всеки регистриран домейн, кой го притежава и основната му информация за контакт. Това е така, защото някой трябва да може да идентифицира собствениците на уебсайтове, които използват сайта си за незаконни цели, както и за някои често срещани измами с домейни.

Но в епохата на известни нарушения на сигурността на данните и нарастващата загриженост по въпросите на поверителността в интернет не всеки собственик на уебсайт иска да публикува името си и информацията за контакт в мрежата. А и това не би трябвало да е задължително условие за поддържане на уебсайт.

Благодарение на опциите за регистрация на „частни“ имена на домейни, които сега се предлагат от много регистрари, това не е така. Някои от регистрарите изискват малко повече такси, за да ви предпазят от включването на собственото ви име и информация в директорията. А има и такива, които предоставят безплатно WHOIS Privacy в зависимост от разширението на домейна. Те предоставят достатъчно информация за контакт на WHOIS, за да ви държат от правилната страна на закона, обикновено имейл адрес, свързан с компанията на регистранта, и запазват останалата част от нея поверителна.

Как мога да регистрирам ново име на домейн?

След като разгледахме голяма част от техническите въпроси относно всичко свързано с домейните, вероятно се чудите как всичко това се отразява на това, което трябва да направите, за да получите името на домейна, което искате за вашия сайт. За щастие, процесът е доста лесен, стига да знаете какви грешки трябва да избягвате. Започнете с намирането на регистрар, с който искате да работите (повече за това как да направите това след малко).

Повечето от тях улесняват търсенето на налични имена, разглеждането на различните опции за домейни от първо ниво, които можете да разгледате, и преминаването през процеса на закупуване. Предоставете името си, информацията за контакт и за плащане чрез защитен формуляр на уебсайта на регистрара и ще бъдете готови!

Как да намеря свободно име на домейн?

Тази част може да се окаже по-трудна. Тъй като вече съществуват милиарди уебсайтове, всички с уникално име на домейн, много от възможностите ви вече са заети. Намирането на свободно име, което да е лесно за запомняне и да описва дейността на вашия уебсайт, може да изисква малко работа и творчество.

Търсене и намиране на свободен за регистрация домейн

Очаквайте да прекарате известно време, използвайки инструмента за търсене на домейни на вашия регистрар на домейни. Изпробвайте различни варианти на имената, които имате предвид и може да попаднете дори и на някой премиум домейн на разумна цена. Обмислете синоними и творчески изписвания. Макар че .com обикновено е най-лесният вариант за запомняне от посетителите, помислете дали не сте склонни да изберете друг домейн като .website или .biz. Домейните от най-високо ниво, които не са толкова разпространени, ще разполагат с повече възможности за избор на домейн.

Как става прехвърлянето на домейн?

Когато изберете регистрар, с който да закупите името на домейна, не е необходимо да поемате дългосрочен ангажимент да работите с него. Имате възможност да преминете към друг регистрар, макар че трябва да изчакате поне 60 дни поради политиката на ICANN, целяща да намали отвличането на домейни.

Ако сте преминали този шестдесет дневен срок, можете да прехвърлите домейнът си към нов доставчик, като отключите името на домейна при настоящия си регистрар, деактивирате всички други защити за поверителност, като например поверителност на името на домейна WHOIS, и получите код за трансфер на домейна от настоящия си регистрар.

Ако не сте сигурни как се прави трансфер на домейни, следвайте стъпките за прехвърляне на домейна, предоставени от новия регистрар, към който преминавате.

За какво да внимавате при избора на регистрар

Сега, когато вече знаете всички подробности за това какво е домейн, какво е регистрар на домейни и как работи регистрацията на домейни, вероятно сте готови да намерите добро място за вашите домейни и да започнете работа. Имате много различни възможности. Някои компании предоставят само услуги по регистрация на домейни. Други предлагат регистрация на домейни заедно с услуги като уеб хостинг, така че можете да се погрижите за множество основни нужди на уебсайта в рамките на един акаунт.

При толкова много възможности за избор трябва да знаете какво да търсите. Ето някои от най-важните фактори, които трябва да вземете предвид:

Ценообразуване

Част от разходите за регистриране на нов домейн са свързани с името, което сте избрали. По-специално, различните домейни от първо ниво се предлагат на различни цени, а списъкът с най-скъпите домейни в света постоянно се променя. Но ще видите и известно разнообразие в таксите, които различните компании налагат. Когато разглеждате цените на различните регистрари, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид.

Първо, обявените цени обикновено са за едногодишен период, но трябва да проверите, за да сте сигурни. Името на домейна не е еднократна покупка, а трябва да планирате да продължите да плащате, докато поддържате уебсайта си. Искате да сте сигурни, че сравнявате ябълки с ябълки, а не поставяте едногодишната цена на една компания срещу цената, която друга компания обявява за по-дълъг период.

Освен това е съвсем нормално компаниите да рекламират начална цена, която плащате за първата година и която се повишава през втората година. Не разглеждайте само това, което плащате в момента, а помислете какво можете да си позволите за по-дълъг период от време.

И както при повечето неща, понякога по-ниската цена означава, че ще платите по друг начин, например с по-слабо обслужване на клиентите или по-лошо преживяване. Не се хвърляйте само на първата ниска цена, която видите, без да сте проучили компанията, за да разберете дали не е евтина по някаква причина.

Репутация

Макар че управлението на домейни не включва толкова много взаимодействие с компанията, все пак искате да изберете регистрар на домейни, с когото ще се работи лесно и ще бъде надежден. Отделете известно време за четене на отзиви на клиенти и за общо проучване на компанията.

  • Добре познати ли са като легитимен регистрар на домейни?
  • Имат ли репутация на солиден доставчик на услуги за клиентите си?
  • Намират ли хората процесите на регистрация и подновяване за интуитивни?

Името на домейна е важна част от управлението на уебсайта ви и неговата поддръжка във времето. Винаги можете да прехвърлите домейна си по-късно, но ще е по-добре да изберете правилния регистрар още от първия ден.

Екстри

Повечето регистрари на домейни предлагат услуги извън самата регистрация на името. Много често регистрарите са и доставчици на уеб хостинг, а обединяването на двете услуги може да увеличи удобството ви за управление на всяка от тях. Други добри допълнения, които трябва да търсите, са:

  • Поверителност на името на домейна, което ви помага да избегнете спама и всички рискове, свързани с оповестяването на личната ви информация.
  • Автоматично подновяване, което ви позволява да включите процеса на подновяване на автопилот, така че да не се притеснявате, че ще забравите или ще свършите допълнителна работа, за да поддържате актуална регистрацията на домейна си.
  • Имейл адреси, които можете да настроите за себе си и за хората от вашата организация в домейна, което прави комуникациите ви да изглеждат по-официални.
  • Възможност за закупуване за няколко години, така че можете да подсигурите името на домейна си за по-дълго време, без да се притеснявате за подновяването му.

Ако някоя от тези функции ви е необходима, намерете регистрар на домейни, който ги предоставя.

You Might Also Like