Какво е премиум домейн?

Какво е премиум домейн?

Когато търсите идеалното име на домейн за своя бизнес, е лесно да се захласнете по огромния брой възможности, особено ако не знаете какво е премиум домейн. Всъщност има почти безкрайно много домейни, от които можете да избирате. Но когато става въпрос за избор на домейн за вашия бизнес, не всички домейни са еднакви. Някои домейни имат силни характеристики, които ги правят по-подходящи за бизнес и брандиране от други. Тези домейни се наричат премиум домейни.

В тази статия ще обсъдим всичко, което трябва да знаете относно това какво е премиум домейн, какви са неговите предимства и как да придобиете такъв домейн за своя бизнес.

Определение за премиум име на домейн

Премиум домейн е домейн, който притежава желани качества, които му придават по-висока възприемана стойност в сравнение с обикновените домейни. Премиум домейните съчетават правилната комбинация от креативност, запомняемост и надеждност, за да се превърне в страхотна марка.

Почти всички премиум домейни вече са регистрирани. За щастие, много от тези имена все още могат да бъдат закупени, макар и на по-висока цена от свободните за регистрация или изтекли домейни.

Има няколко причини, поради които даден първокласен домейн може да бъде обявен за продажба.

 • Първоначалната компания е затворила врати
 • Предприемачът не е успял да стартира своя проект
 • Препродавач на домейни е разпознал бизнес потенциала на домейна и го е регистрирал с намерението да го препродаде с печалба.
Премиум донейн за продажба

Цените на първокласните домейни могат да варират значително. Можете да намерите първокласни домейни за няколкостотин долара. Има и премиум домейни, които се продават за милиони долари и влизат в списъка на най-скъпите домейни в света.

Защо да си купите премиум домейн?

Авторитет

Притежаването на премиум име на домейн е символ на статус. То подсказва на хората, че вашият бизнес е важен.

Създаване на марка

Името на фирмата ви, а оттам и името на домейна ви, често е първото нещо, което хората научават за бизнеса ви. Наличието на изключително запомнящо се и лесно за произнасяне име ви позволява да направите силно впечатление на потенциалните си клиенти още от самото начало.

Ако използвате име с ключова дума, можете предварително да дадете на хората представа с какво се занимава вашият бизнес или с какво е различен.

Пример:

 • Blogger.com – платформа за блогове.
 • Betting.com – сайт за спортни залагания.
 • Soundcloud.com – музика, съхранявана в облака.

Ако използвате измислено име, например google.com или zappos.com, разполагате с кратко и много запомнящо се средство, в което да пренесете посланията на марката си. Имената на така наречените „brandable“ домейни, които могат да се използват като марка, могат да се използват и като глагол, като например „uber“ или „google“.

Доверие

Трябва да изградите доверие в клиентите си, за да спечелите техния бизнес. Интернет е много неща, но по своята същност не заслужава доверие. Поради тази причина хората търсят определени фини индикатори, когато преценяват дали вашата компания заслужава доверие или не. Името на фирмения ви домейн е един от тези показатели. Да предположим, че все още не знаете всичко за домейните. На кой от следните домейни бихте се чувствали комфортно да поставите информация за кредитната си карта?

 • Maarketing-giaant.bg
 • The-Best-Local-Marketing123.bg
 • LocalMarketing.bg

Разбира се, отговорът е номер три. Подсъзнателно си мислите, че ако притежават първокласен домейн като LocalMarketing.bg, вероятно не са откровени измамници. Разбира се, други фактори, като например вашият уебсайт и отзивите за услугите, които предоставяте, ще изиграят роля за надеждността на марката ви, но е важно да имате реномирано име, а наличието на премиум домейн гарантира висок фактор на доверие.

Директен трафик

Някои премиум домейни с ключови думи имат допълнителното предимство да получават трафик тип „Type-in“ или трафик от хора, които въвеждат URL адреса на домейна директно в браузъра си, вместо да го търсят в търсачка. Това предимство обаче обикновено е запазено за силно търсените имена на ключови думи с една дума и тъй като все по-малко хора правят какъвто и да е вид директно въвеждане, то ще бъде по-малко полезно по пътя.

Стойност при препродажба

Въпреки че премиум домейните са значителна инвестиция, те запазват стойността си и дори поскъпват с течение на времето. Това означава, че дори при неблагоприятния сценарий, при който бизнесът ви не се развива добре, те често могат да бъдат препродадени на друг купувач с печалба.

Избор на премиум домейн

Първият показател, че дадено име на домейн е премиум, е цената. Премиум имената почти винаги са значително по-скъпи от нерегистрираните домейни. Не всеки скъп домейн обаче е премиум име на домейн. Често пъти цените на имената се определят от продавачите. Така че това, че цената на името е висока, не означава, че то действително струва толкова много. Трябва да бъдете внимателни, за да избегнете самозванците.

Ето някои от основните характеристики на първокласните имена, които ще ви помогнат да изберете вашия премиум домейн.

Кратко и стегнато

Когато става въпрос за дължина на домейните, по-краткото е по-добре. Ето защо почти всяко 4-буквено име се счита за първокласно, независимо от произносимостта му. Въпреки че има изключения, повечето премиум домейни са под 14 знака, а ако използват ключови думи, не повече от две думи.

Лесен за разбиране и произнасяне

С изключение на 4-буквените домейни (които могат да се използват като акроними), премиум домейните почти винаги са лесни за произнасяне. Някои премиум домейни са неправилно изписани популярни ключови думи, като например investt.com. В този случай произносимостта на домейна трябва да може да се обясни лесно, т.е. „това е invest с две т“.ре

Запомнящ се

Като бизнес искате хората да забелязват и запомнят името ви. Премиум домейните забиват флаг в съзнанието на клиентите ви и остават там.

Макар че запомнянето е трудно да се определи адекватно количествено, има няколко общи метода, които премиум домейните използват, за да го постигнат:

 • Толкова просто, че е трудно да се забрави: Gong.bg, Lentata.com
 • Толкова запомнящи се, че се запечатват в мозъка ви като мелодия: Webcafe.bg
 • Или се основава на познат израз: MaikoMila.bg. OleMale.bg
 • Умело съчетание на думи: Pinterest.com, Livescore.com

Добър начин как да изберете домейн и да разберете дали едно име е запомнящо се е да го кажете на няколко приятели и да видите дали ще могат да си спомнят името един или два дни по-късно.

Желани ключови думи

Имената, които се състоят от или се основават на популярни бизнес ключови думи, често са първокласни имена на домейни. Колкото по-желана е бизнес ключовата дума, толкова по-скъпо е името.

Възможност за развитие

Не искате да инвестирате в домейн, да изградите бизнес и търговска марка около него, само за да се разрасне бизнесът ви. Искате името на домейна да расте заедно с вашия бизнес. Ето защо повечето първокласни имена на домейни са достатъчно широки, за да могат да обхванат не само това, което е бизнесът ви в момента, но и това, което може да стане в бъдеще.

Използва популярно разширение (TLD)

Използването на различни видове домейни оказва голямо влияние върху стойността на името на домейна. Това се дължи на факта, че TLD самo по себе си е търговска марка, а хората обикновено са по-възприемчиви към марка, която познават и на която имат доверие. По тази причина повечето първокласни домейни са .com. Изключение правят домейните, използващи домейни от най-високо ниво, които са добре познати в определен отрасъл. Например .ly и .io са популярни разширения за технологични компании. Домейнът от най-високо ниво .gg е популярен в общността за електронните спортове. Но освен ако не сте сигурни, че новият TLD е популярен в рамките на вашата индустрия, придържайте се към .com.

Как да закупите премиум домейн

Придобиването на премиум домейн е малко по-различно от регистрирането на свободно име при регистрар. Тъй като премиум имената вече са регистрирани и са собственост на други хора, ще трябва да закупите домейна директно от продавача или на който и да е пазар за имена на домейни, на който той се продава. Ето как обикновено се извършва придобиването на премиум домейн:

Разберете къде се продава

Повечето първокласни имена на домейни са на пазар като sedo.com или odys.global. Обикновено можете да разберете къде е обявен, като отидете на URL адреса на домейна или направите бързо търсене в Google.

Закупуване на домейна

Има различни начини за закупуване на първокласно име на домейн. Тези възможности зависят от пазара, на който е включен, и от предпочитанията на продавача. Ето някои често срещани начини за закупуване и някои стратегии за всеки от тях:

Купи сега

Това е най-лесният и прост начин за закупуване на домейн. Домейнът има цена „Купи сега“, посочена заедно с него. В този случай можете просто да добавите домейна в количката си и да завършите покупката за определената цена.

Направете оферта

В много случаи няма цена „Купи сега“, която да е посочена заедно с домейна. По-скоро ще има опция за изпращане на оферта. Този тип обяви може да бъде по-продължителен, тъй като изисква ангажираност от страна на продавача, за да се придобие.

Ако собственикът приема оферти, представете разумна оферта, която е малко по-ниска. Идеята е, че искате офертата да е достатъчно сериозна, за да предизвика отговор от страна на продавача, но и достатъчно ниска, за да имате известна свобода на действие при бъдещи преговори. В някои случаи може да сте в състояние да видите предишни оферти за дадено име. Използвайте ги като отправна точка, когато определяте офертата, която искате да направите.

Търг

Някои продавачи на домейни, които са по-мотивирани да продадат домейна бързо или да повишат цената с наддаване, решават да пуснат домейна си на търг. Тези търгове могат да продължат от няколко дни до няколко седмици. Търгът позволява на потенциалните купувачи да наддават конкурентно за името. Въпреки че закупуването на домейн чрез търг може да ви спести пари, не си мислете, че ще имате късмет и ще си осигурите име за 10 хил. долара за 100 долара. Повечето търгове за домейни имат резервирана цена, която трябва да бъде достигната, преди да бъдат обвързващи каквито и да било оферти. Ако резервираната цена не бъде достигната, търгът се анулира.

Когато наддавате за домейн на търг, препоръчваме да запазите офертите си, докато търгът почти приключи. По-голямата част от наддаванията се провеждат през последните няколко часа и не искате преждевременно да предупредите другите участници в търга, че имат конкуренция, което може да доведе до война в наддаването, която да повиши цената още повече.

Прехвърляне на домейна в акаунта на регистрара

След като закупите името, ще трябва да го получите. Много пазари улесняват това, тъй като разполагат със собствен процес. Просто създавате акаунт в регистрар, който пазарът поддържа, и той прехвърля името към вас. Това може да отнеме от 24-48 часа (ако имате акаунт при същия регистрар, при който домейнът е регистриран в момента) до 5-7 работни дни, ако прехвърляте името при друг регистрар.

Ако домейнът се продава от собственика, а не чрез пазар, ще трябва сами да улесните прехвърлянето. Това може да бъде рисковано, ето защо е добре да се използват услуги като https://www.escrow.com/ за гарантиране на сигурен и безопасен трансфер.

Какво става, ако домейнът не се продава?

В някои случаи желаният от вас премиум домейн може да не се продава. Въпреки това може да успеете да го придобиете.

Брокер на премиум домейни

Преценете ситуацията

 • Активен бизнес: ако сайтът е активен и процъфтяващ, вероятно трябва просто да продължите напред. Има малка вероятност собственикът да е склонен да продаде име, което използва за активен бизнес. Дори и да е така, използването на домейна на вече утвърдена марка може да послужи за объркване на клиентите ви.
 • Неактивна бизнес или лична страница: ако на домейна има съществуващ уебсайт, но той не изглежда да процъфтява, може да искате да се свържете с него и да проверите дали собственикът би се заинтересувал от продажба. Основните неща, които трябва да търсите, са липса на ново съдържание, стар дизайн на уебсайта и счупени вътрешни и външни линкове.
 • Паркиран домейн: ако попаднете на паркирана страница, шансовете на собственика да се раздели с домейна са много по-големи. Направете бързо търсене на текущата SEO стойност на уебсайтовете, като използвате услуга като SemRush.com, за да получите представа колко печели от паркирането на домейна.

Свържете се със собственика

След като сте определили дали придобиването на домейна е възможност, която си струва да бъде използвана, е време да разберете кой е собственикът и да се свържете с него.

Чудесно начало е търсенето на WhoIs в сайта whois.com. Просто отидете на WhoIs.com и въведете името на домейна. Търсенето WhoIs ще ви даде всички публични данни за регистрацията на името. Понякога информацията за контакт със собствениците се намира в регистъра на собствеността на домейна. Или може да получите само името на собственика или името на бизнес единицата, която го притежава. Това също е добре, тъй като често можете да намерите информация за контакт, като потърсите това име или компания в Google.

В много случаи обаче тази информация е частна. Ако случаят е такъв, можете да опитате с по-задълбочено проучване. Открийте коя компания за хостинг услуги използва собственикът (ако на домейна има уебсайт) или в кой регистрар е домейна. След това може да се опитате да се свържете със собственика чрез съпорта на въпросния хостинг или регистрар.

Ако това все още не дава резултат, може да се обърнете към брокерска услуга, като разбира се, ще трябва да заплатите съответната такса. Брокерът ще открие кой е собственикът и ще се свърже с него от ваше име.

Договаряне на покупката

Най-вероятно ще се опитате да закупите от някой, който може и ще посочи каквато цена иска. Знаете, че марката и домейнът ви са съществени неща, в които трябва да инвестирате, но също така знаете кога нещо е несправедливо. Всичко това води до много разочарования и скъпо струващо забавяне, когато просто се опитвате да намерите подходящото име за вашия бизнес и да започнете работа.

Финални думи

Предвидили сте средства за уеб хостинг, програмиране, поддръжка на сайта, дизайн, съдържание, SEO, социални медии, подложки за мишки, химикалки, чаши…

Забравили ли сте нещо? Името на домейна ви е основата, върху която се крепи вашият онлайн бизнес. Ако искате да успеете, трябва да купите най-доброто. Намерете перфектен премиум домейн и бързо ще видите положителни резултати.

You Might Also Like