Какво е домейн и как работят домейните?

Какво е домейн?

Правещите първи стъпки в света на домейните често се питат: Какво е домейн и как всъщност работят домейните? Ако сте начинаещи, може би сте чували, че за създаването на уебсайт ви е необходим домейн. Много хора обаче бъркат името на домейна с уебсайт или услуга за хостинг на уебсайт. Ако тепърва започвате, тогава всички тези различни термини може да звучат твърде технически.

В този наш пост ще отговорим именно на въпросите „Какво е име на домейн?“ и „Как работят домейните?“. Целта е да ви помогнем да разберете какво представляват домейните и как да изберете правилното име на домейн за вашия уебсайт или бизнес. След това единственото, което ви остава е да развиете домейна си по начин, който да го нареди в списъка на най-скъпите домейни в света.

Какво е домейн?

Името на домейна е адресът на вашия уебсайт, който хората въвеждат в URL лентата на браузъра, за да посетят вашия уебсайт. Казано на прост език, ако вашият уебсайт е къща, то домейнът ще бъде нейният адрес. Затова предварително помислете добре на кой от всички видове домейни ще се спрете.

А ето и малко по-подробно обяснение:

Интернет е гигантска мрежа от компютри, свързани помежду си чрез глобална мрежа от кабели. Всеки компютър в тази мрежа може да комуникира с други компютри. За да ги идентифицира, всеки компютър получава IP адрес. Това е поредица от цифри, които идентифицират конкретен компютър в интернет. Типичният IP адрес изглежда по следния начин:

127.0.0.1

IP адресите обикновено са доста трудни за запомняне. Представете си, че трябва да използвате такива номера, за да посещавате любимите си уебсайтове. Домейните са създадени, за да решат точно този проблем. Сега, ако искате да посетите даден уебсайт, не е необходимо да въвеждате дълга поредица от цифри. Вместо това можете да го посетите, като въведете лесно за запомняне име на домейн в адресната лента на браузъра си, като например domainacademy.eu.

И на последно, но не и по важност място – дръжте домейна си винаги под око и следете датата му на подновяване. В противен случай рискувате да своя домейн, което може да се отрази пагубно на бизнеса ви. Препоръчваме да прочетете нашето подробно ръководство относно всичко за изтеклите домейни.

Как работят домейните?

За да разберем как всъщност работят домейните, ще разгледаме какво се случва, когато въведете името на вашия домейн в браузъра си. Когато въведете име на домейн в уеб браузъра си, той първо изпраща заявка до глобална мрежа от сървъри, които образуват Системата за имена на домейни (DNS). След това тези сървъри търсят сървърите за имена (name servers) свързани с домейна и препращат заявката към тези сървъри за имена.

Например, ако вашият уебсайт е хостван в Bluehost, информацията за неговите нейм сървъри ще бъде следната:

  • ns1.bluehost.com
  • ns2.bluehost.com

Тези нейм сървъри са компютри, управлявани от вашата хостинг компания. Вашата хостинг компания ще препрати заявката ви към компютъра, на който се съхранява уебсайтът ви. Този компютър се нарича уеб сървър. На него е инсталиран специален софтуер (Apache и Nginx са два от най-популярните софтуера за уеб сървъри). Уеб сървърът извлича уеб страницата и части от информацията, свързана с нея. Накрая той изпраща тези данни обратно към браузъра.

По какво се различава домейнът от уебсайт и уеб хостинг?

Уебсайтът се състои от файлове като HTML страници, софтуер за създаване на уебсайтове, изображения и други. Ако името на домейна е уеб адресът на вашия уебсайт, то уеб хостингът е домът, в който живее вашият уебсайт. Това е действителният компютър, на който се съхраняват файловете на вашия уебсайт. Такива компютри се наричат сървъри и се предлагат като услуга от хостинг компаниите.

За да създадете уебсайта си, се нуждаете както от име на домейн, така и от уеб хостинг. Важно е обаче да запомните, че това са две отделни услуги и можете да ги закупите от две различни компании.

Сега може би се чудите как ще стане това, ако ги закупите от две отделни компании?

Просто трябва да редактирате настройките на името на домейна си и да въведете информацията за сървъра за имена, предоставена от хостинг компанията ви. Информацията за сървъра за имена определя къде да се изпращат заявките на потребителите за вашето име на домейн. В случай, че предпочитате домейнът и хостингът ви да са в различни акаунти, ще трябва първо да прочетете какво е регистрар. Ако предпочетете да вземете както името на домейна, така и хостинга си от една и съща компания, това ще ви позволи донякъде по-лесно да ги управлявате в рамките на един и същ акаунт.

You Might Also Like