Как да изберем подходящ домейн?

Как да изберем домейн?

Когато възнамерявате да създадете сайт или блог, винаги се сблъсквате с един труден въпрос. А именно: „Как да изберем домейн за своя бъдещ проект?“. Домейнът е вашият цифров адрес. Дори да имате най-добре изглеждащия дизайн, ако изберете грешен адрес, може да загубите посетителите му. И то преди още да са видели уебсайта ви…

И така, как да изберете домейн, който да е най-подходящ за вашия уебсайт?

Ще се опитаме да предоставим някои полезни съвети за избор на професионално име на уебсайт. А в отделна статии обясняваме подробно какви са най-често допусканите грешки при купуване на домейни, както и кои са най-често срещаните измами с домейни, за които трябва да внимавате.

Свържете името на домейна с това на сайта

Това е по-често срещано при блоговете, отколкото при корпоративните сайтове. По принцип е добре домейнът да съответства на името на сайта, за да се насърчат ползите от SEO оптимизацията. Основната причина за този избор е проста. Хората търсят според името, което запомнят и ако името и домейнът съвпадат, значи сте в играта!

Изберете домейн, който е лесен за запомняне

Идеалният сценарий при избор на домейн е да успеете да намерите кратко име. Така ще избегнете риска от печатна грешка, но и ще го направите лесно за запомняне. Уеб адресите с тези характеристики са лесно разпознаваеми и лесно се предават на други хора. Съветът, който обикновено се дава, е да не се надвишават имена състоящи се от 2-3 думи (но не много дълги). И ако Domain Academy е лесно за запомняне име, то шансът някой да запомни домейн като онлайненциклопедиязавсичкозадомейните.bg е наистина минимален.

Набележете си няколко имена, които ви харесват и изберете този домейн, който се помни най-лесно! Не забравяйте също така да проверите изтеклите домейни за името, което сте избрали – те могат да бъдат изключително полезни.

Първо проверете наличността

Често се случва да искате да регистрирате домейн с име, което не е свързано с никакъв сайт, но не е налично, защото вече е било закупено от друго лице или компания, която регистрира общи адреси и след това препродава домейните с рекордно високи цени.

В този случай има две възможности: да се свържете със собственика на името на домейна (най-лесно е да намерите кой регистрар на домейни ползва и да му пишете чрез него или чрез хостинг компанията му) и да се опитате да го закупите. Другата алтернатива е да потърсите свободен домейн със същото име, но с друго разширение, например .com или .net, ако .bg не е наличен.

Добавяне на бранд и ключови думи

Този съвет е може би най-основният и има различни мнения, които защитават използването на множество ключови думи в името на домейна, докато други предпочитат да работят върху SEO и да изберат по-общ домейн, който след известно време и много усилия да се окаже по-добрият избор.

Съветът е да се използва бизнесът като първи избор, особено ако той има силно и лесно запомнящо се име, като същевременно се отстъпва от ключовите думи в случай на липса на наличност или при наличие на нишов сектор, в който определени ключови думи са част от общоприетата терминология.

Нашият съвет: избягвайте добавянето на ключови думи, или ако се наложи – ограничете се само до една. Заложете на изграждане на бранд и избягвайте струпване на ключови думи, когато избирате домейн за своя нов проект.

При избор на домейн анализирайте конкуренцията

Както често се случва във всеки сектор, разбирането на основните ви конкуренти може да бъде от голяма полза при вземането на правилни решения за вашия бизнес. Ако повечето от тях използват името на марката си като име на домейна, полезно е да не излизате от рамките на статуквото. Не винаги да бъдете нетрадиционни или малко странни е добра идея: клиентите може да се объркат и да изберат вашия конкурент, защото го намират за по-привлекателен.

Изберете разширението на домейна

Изборът на някой от многото видове домейни трябва да бъде преценен в съответствие с бизнес целите. Електронната търговия често използва домейни .com, тъй като те имат по-голямо международно значение. От друга страна, потребителите от Обединеното кралство често изпитват по-голямо чувство за сигурност, когато посещават домейн .uk.

Най-добрият съвет обаче е следният: ако нямате бюджетни ограничения, винаги е добре да избирате различни разширения, свързани с едно и също име на домейн. Например, изберете domainname.bg, domainname.org и domainname.io, като същевременно поддържате само един активен сайт. В последствие може да пренасочите домейните, които не ползвате, към основният си бизнес сайт.

Когато избирате домейн избягвайте тирета

Използването на тирета в името на домейна има своите плюсове и минуси. Ако желаният домейн вече е зает, използването на същото име, прекъснато с тире, може да бъде валидна алтернатива. Обаче, ВНИМАНИЕ, съществува риск потребителите да забравят да поставят тире и да попаднат на сайта на вашия конкурент! Преди да изберете домейн с тире в името, по-добре проверете за свободни други разширения или просто помислете за друго име.

Избягвайте регистрирани търговски марки

Да приемем, че имате автосервиз и сте се концентрирали само и единствено върху ремонт на марката „Тойота“. Изкушаващо е да изберете домейн като toyotarepair.com или toyotarepaircentre.bg, нали? Ами… недейте! Освен ако не сте официален представител на марката и нямате сключен договор за разрешение да ползвате името й, шансът да получите писмо от адвокатите на компанията и да загубите домейна си е доста голям.

Ако все пак сте си избрали домейн, но не сте сигурни дали в името му има регистрирани търговски марки, ето тук може да се провери дали има такава марка, дали все още е активна и за коя държава е регистрирана.

Заключение относно избора на домейн

Изборът на перфектното име на домейн е като намирането на перфектната риза, която да подхожда на панталона ви. Освен че отнема време и усилия, в крайна сметка името, което работи най-добре за вашия бизнес, неминуемо няма да съвпадне най-добре с вашите потребители. Но ако вече знаете какво е домейн и следвате нашите съвети за избиране на домейн, ще сте сигурни, че ще сте си намерили име, което (доколкото е възможно) ще съответства на вас и вашите потребители и ще се запази за много години напред.

You Might Also Like