Най-често срещаните измами с домейни

Най-често срещаните измами с домейни

Името на домейна е ценна и жизненоважна част от марката на вашата компания. То идентифицира, организира и популяризира бизнеса ви във всички цифрови медии. През 2010 г. Facebook плати около 8,5 млн. долара само за да придобие www.fb.com от друга организация. Това показва потенциалната стойност, която могат да имат едни от най-скъпите имена на домейни. В резултат на неговата реална и потенциална стойност е важно да поддържате регистрацията на фирмения домейн в актуално състояние и да го защитавате от най-често срещаните измами с домейни. Бдителността и предпазливостта са от решаващо значение, когато става въпрос за разглеждане на всякакви оферти за услуги. Особено след като измамниците стават все по-умели в сплашването и манипулирането.

Къде да намерите официална информация за регистрацията на вашия домейн

За да знаете как да се предпазите от някои от най-често срещаните измами с домейни, трябва да се уверите, че не сте допуснали някоя от грешките при купуване на домейн, и че името ви е регистрирано при уважаван регистрар, предлагащ разумни цени. Ако трябва да потвърдите кой е вашият регистрар, можете да проверите информацията с помощта на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN). Тази организация с нестопанска цел отговаря за насоките относно продажбата, предлагането и защитата на имената на домейни. Тя работи активно за предотвратяване на измамни и неетични дейности в тази област. Използването на тяхната услуга за търсене на данни WHOIS ще ви позволи бързо да намерите съответната информация за името на домейна на вашата компания. За допълнителна полезна информация посетете https://lookup.icann.org/.

Най-често срещани измами с домейни

Измама с изтичащи домейни

Измамите с имена на домейни се срещат в няколко варианта, предназначени да измамят собственика на името на домейна и да облагодетелстват измамника. Измамата с домейн, която съществува най-дълго, се използва ефективно от неетични регистратори на домейни, за да експлоатират нищо неподозиращите получатели. Тези недобросъвестни компании изпращат по имейл или по пощата известия, подобни на фактури, с искане да подновите регистрацията на домейна си. Обикновено тези съобщения включват спешни изявления за изтичащото време за подновяване и страшни предупреждения за това какво ще се случи, ако оставите домейна ви да изтече.

Тези съобщения често се изпращат от официално звучащи организации като „Регистър на домейни на Америка“. Те лъжливо уверяват лицето, към което са насочени, че искането е законна сметка от настоящата му компания или от друг надежден регистрар. Твърде често получателят не се вглежда внимателно в официално изглеждащото известие и просто се заема с плащането. Без да осъзнава, че всъщност плаща за регистрация на името на домейна си на съвсем друга компания. Освен това цените за техните услуги са много по-високи от тези, които биха платили при някой от многото сигурни регистрари на домейни.

Измама с листване на домейни

Друга често срещана измама с домейни включва подобен документ от типа на фактура. В него се иска плащане за „Услуги за обявяване на уебсайт“. Една компания, наречена Domain Listings, е изпратила формуляр, в който са изброени впечатляващо звучащи услуги. Една от тях е „представяне на име на домейн във водещи търсачки и сайтове на социални медии„. Също така се обещава, че името на домейна ще бъде „включено в списък“ за 12 месеца на уебсайтове с висок трафик.

Експертите обаче твърдят, че тези услуги по същество са безполезни. Или пък могат лесно да бъдат извършени от собственика на името на домейна самостоятелно. В някои случаи тези усилия всъщност могат да донесат повече вреда, отколкото полза за уебсайта. Могат дори да доведат до загуба на домейна или до спиране на работата на уебсайта за известно време. Подобна ситуация може да има сериозни финансови последици за вашия бизнес. По-вероятно е тези компании да не направят нищо повече от това да съберат солидно заплащане за безполезна услуга.

Измама с китайски домейни

Най-новият и по-коварен вид измама с имена на домейни включва имейли, изпращани предимно от китайски компании за услуги по регистрация на различни видове домейни. Тези имейли предупреждават получателя, че друга компания се опитва да регистрира множество имена на домейни, които съдържат информация за името или търговската марка на компанията получател.

Съобщенията описват ситуацията като спешна и настоятелно препоръчват на собственика на името на домейна бързо да регистрира множество подобни имена на домейни, за да защити своята търговска марка или бранд. В съобщенията обикновено се подчертава също, че тяхната организация временно е блокирала тези конкурентни усилия за регистрация, но се нуждае от бързи действия от страна на получателя, за да спре този процес.

Тези измамници се надяват, че собственикът на домейна ще стане жертва на страха от загуба на идентичността на марката. Или, че конкурент и ще закупи някои или всички нови имена на домейни. В допълнение към всичко останало, тези компании начисляват цени, които обикновено са много по-високи от стандартните, предлагани от реномираните регистрари.

Как да избегнете най-често срещаните измами с домейни

Ето някои прости стъпки, които всеки блог за домейни би трябвало да съветва да се предприемат, за да се противопоставите на тези измами с домейни:

  • Обърнете внимание кога точно изтича срокът на регистрация на домейна ви и коя компания е вашият регистрар. Ако имате няколко домейна при различни регистрари, прехвърлете ги към една компания, за да улесните наблюдението и плащането на сметките.
  • Посочете трима различни служители в регистрацията си в ICANN WHOIS. За контакт с регистранта, контакт с администратора и контакт с технически отдел. По този начин и трите лица за контакт ще получават официални напомняния за това кога изтича регистрацията на вашия домейн.
  • Подновявайте регистрацията на името на домейна само чрез компанията, от която е закупено първоначално. Никога не използвайте посредници. Подновяването на домейна по-рано или за по-дълги периоди ще помогне да избегнете получаването на нежелани известия за подновяване на регистрацията.
  • Уверете се, че сте включили функцията за автоматично подновяване на домейна.
  • Заключете домейна си. Повечето регистрари предоставят функция за заключване на домейна. Тя не позволява домейна ви да бъде регистриран другаде или да бъде извършен трансфер на домейн без вашето разрешение.
  • Никога не споделяйте лична или чувствителна информация с непознати или подозрителни компании или лица.
  • Осведомявайте се редовно за новите измами с домейни и обучавайте екипа си да го правят. Никога не кликайте върху връзки или не отваряйте прикачени файлове от неизвестни или подозрителни източници.
  • Ръководният екип на вашата компания трябва да обявява най-новите измами, за които научава, с точни описания и предупреждения. Те трябва също така да предоставят ясни инструкции за това как служителите могат да избегнат да станат жертва на тези измами. Те трябва също така да насърчават всички служители да споделят всички нови опити за измама, с които се сблъскват, за да помогнат за обучението и защитата на цялата компания.

You Might Also Like