Често срещани грешки при купуване на домейн

Грешки при купуване на домейн

Имате страхотна идея за онлайн бизнес? Имате офлайн бизнес, който искате да създадете и онлайн? Избрали сте си „страхотен“ домейн? Забавете малко и прочетете следващите редове. Има някои често срещани грешки при купуване на домейн, за които трябва да знаете предварително.

Бизнесът обикновено има няколко наистина определящи фактора, които го разделят. Един от тези фактори е името на домейна / фирмата, което те използват. Потенциалните клиенти и потребители виждат името на бизнеса преди всичко останало. Положителната реакция към вашия домейн може да им помогне да се насочат към вас. По този начин качественото име може значително да допринесе за вашия онлайн успех.

Вече имате име на домейн за вашия онлайн бизнес? Този списък с грешки може да включва проблеми, с които сте се сблъскали при закупуването на вашия домейн. Никога не е късно да започнете отново с по-стабилна марка. Можете дори да използвате възможността да създадете допълнителен „шум“ около себе си!

Ето го и нашия списък с най-често допускани грешки при закупуване на домейн, които трябва да избягвате при стартирането на вашия нов бизнес сайт или блог:

Приемате изборa на домейн с лека ръка

Една от най-често срещаните грешки е купуването на първия домейн, който си мислите, че изглежда добре. Много хора правят това само за да съжаляват сериозно по-късно. Уверете се, че се отнасяте към вашият избор на домейн и фирмено име като към едно много сериозно решение.

Мислене в малък мащаб

Ако започнете с малки проекти, това не означава, че ще останете малки. Постарайте се предварително да сте се запознали с всичко, което трябва да знаете. Задавайте въпроси в социалните мрежи, прочетете всеки блог за домейни, който ви попадне, направете собствено проучване… Затварянето в една ниша или област на дейността може да ограничи потенциала ви. „Голямото“ мислене от самото начало може да разшири света на възможностите ви.

Не преследвате идеалното име на домейн

Случвало ли ви се е да ви хрумне идея за име на домейн, само за да разберете, че някой го е регистрирал преди вас? Дори и домейнът да е зает, собственикът му може да се интересува от продажбата му на достъпна цена. Можете да се опитате сами да установите контакт със собственика или да използвате услуга предлагана от повечето регистрари, която да ви помогне да го придобиете.

Не обмисляте алтернативни варианти

Не допускайте грешката да се обезкуражите, ако идеалният за вас домейн е недостижим. В морето има много риби, от които можете да избирате. Възможно е да се изненадате от другите домейни, които са на разположение за вас. Проверете всички възможности, разгледайте търговете за изтичащи и изтекли домейни, но внимавайте да не станете жертва на някоя от най-често срещаните измами с домейни. Може да откриете дори по-добър домейн от първоначалния си избор!

Не проучвате потенциалните проблеми с търговски марки

Купуването на домейн, който е в конфликт с търговска марка, може да доведе до сериозни проблеми. Домейнът може да бъде отнет чрез правна процедура, наречена UDRP. Освен това срещу вас може да бъде заведено дело и да ви бъдат нанесени огромни щети! За да проверите за търговски марки в САЩ, посетете търсачката за търговски марки TESS на USPTO.

Купувате нещо различно от .com за основен бизнес домейн

В повечето случаи това ще омаловажи вашата марка и ще я направи второстепенна. Едно изключение от всички видове домейни е .org, който организациите с нестопанска цел обикновено използват. Също така, ако компанията ви извършва дейност само в една държава, може да има смисъл да си вземете домейн в ccTLD за вашата държава. Примери за това са .co.uk, .de и .ca. Освен това определени тенденции понякога могат да показват жизнеспособни възможности в определени области. Например късите домейни .ly са модерни напоследък за използване в социалните медии.

Като изключим изключенията, малък процент от тях успяват в разширенията, различни от .com, спрямо тези, които не успяват.

Избирате домейн, който не съответства на вашия бизнес

Друга от често срещаните грешки при купуване на домейн е тази, която може да доведе до следния проблем: да измислите перфектното име за компанията си, преди да проверите домейна за него. Най-добре е да получите името на домейна ПРЕДИ да дадете име на фирмата си, за да избегнете това. Дори да купите един от най-скъпите домейни в света, несъвпадането на името на вашия бизнес и домейна може да доведе до объркване на посетителите.

Недостатъчно проучване на ключовите думи

Може да е хубаво да стигнете до №1 в търсачките. Ако обаче е за термин, който никой не търси, това е безполезно! Извършете проучване на ключовите думи, за да намерите ценни термини, преди да планирате SEO оптимизацията си. При едно добре организирано и подробно търсене, може да попаднете дори и на достъпен премиум домейн, който да изстреля бизнеса ви в небесата.

Използвате име, което не би се възприело добре

Това може да бъде особено лошо, ако вашите конкуренти са отдавна утвърдени марки. Пример за това е опита за създаване на нова търсачка – Cuil. Самоопределяща се като „убиецът на Google“, тя така и не успя да се наложи сред потребителите. Тяхното неудобно звучащо име явно изглеждаше по-ниско от това на Google и Yahoo. За да избегнете това, потърсете солидни безпристрастни мнения за името, преди да го използвате.

Домейн, труден за изписване или произнасяне

Ако направите това, може наистина да възпрепятствате способността си да получавате информация от уста на уста. „Трудното“ име затруднява разказването на приятел за сайта. Трудният за изписване домейн позволява трафикът да бъде загубен заради печатни и правописни грешки. Уверете се, че сте подсигурили често срещаните правописни и правоговорни грешки на всяко такова трудно име. Например, преди да се спрете на Domainate.com за името на вашата компания, уверете се, че сте си подсигурили и Domain8.com и DomainEight.com.

Не проверявате алтернативни значения на избрания домейн

Името на вашата търговска марка трябва да създава определен образ на вашия бизнес. Понякога алтернативните или чуждите значения на вашето име могат да противоречат на този образ. Една невинно изглеждаща измислена марка може да означава „идиот“ на друг език. Знаейки това, определено може да промените мнението си за нея като марка!

Не избирате лесно запомнящ се домейн

Начинът на мислене, който стои зад домейните за промоции, е различен от този за бизнес имената. Домейните трябва да са често срещани или запомнящи се фрази, които да се запечатват в съзнанието на хората. Получаването на нещо скучно и/или без смисъл може да навреди на промоцията. Получаването първо на безпристрастно мнение за домейна може да ви помогне да избегнете тази грешка.

Отказвате се от онлайн присъствие

Интернет създаде огромни успехи за много офлайн бизнеси. Наличието на уебсайт на качествен домейн показва вашия бизнес пред света. Най-голямата грешка, която можете да направите, е да пренебрегнете интернет в днешната бизнес джунгла.

Финални думи за често срещаните грешки при купуване на домейн

Избягването на тези основни грешки при купуване на домейн е ключът към получаването на силно бизнес име. Ще изглеждате по-професионални, елитни и вълнуващи за потенциалните си клиенти. Преди да пристъпите към плащане или трансфер на новия си домейн, струва си да отделите време, усилия и пари, за да вземете правилните решения. Това подобрява живота на вашия бизнес и никога не бихте съжалявали за направеният избор.

You Might Also Like